Soen i form til faring

Soen i form til faring - SEGES Projektsitet

Danske søer er blevet betydeligt tungere de sidste 20 år. Fokus på at reducere poltenes vægt ved 1. løbning og sikre, at disse har en øget fedningsgrad skal være med til at sikre en lavere vægt på søerne, og deraf følgende lavere foderbehov til vedligehold samt bedre holdbarhed som følge af lavere vægt. En mindre og mere adræt so vil også har flere problemfrie og hurtige faringer, som vil kunne reducere tabet af både søer og pattegrise i forbindelse med selve faringen. Samtidigt vil tilsyn og behovet for fødselshjælp til den farende so kunne begrænses, og det vil i sig selv reducere antibiotikaforbruget.
Formålet er:

  • at ”designe” en polt, som kræver mindre vedligeholdelsesfoder og som holder længere som so.
  • at undersøge om tildeling af ekstra fibre til soen før faring, kan reducere pattegrisenes dødelighed og dermed optimere soens produktivitet.
  • at sikre, at soen kommer igennem drægtighedsperioden i et tilfredsstillende huld og en kondition, så den kan gennemføre en problemfri og hurtig faring med få dødfødte og svagtfødte grise, samt efterfølgende producere tilstrækkeligt med råmælk og somælk til et stort kuld grise.


© 2021 - SEGES Projektsitet